Η Σεβαστή ΜΙΝΛΙΝΓΚ ΤΖΕΤΣΟΥΝ ΚΑΝΤΡΟ ΡΙΝΠΟΤΣΕ, η “Κάντρο Ρίνποτσε” όπως είναι ευρύτερα γνωστή, κόρη της Αγιότητας του Μιντρολλίνγκ Τρίτσεν Ρίνποτσε -Κεφαλή της Σχολής των Νυίνγκμαπα, γεννήθηκε στη γενεαλογία του Μιντρολλίνγκ, που στην ιστορία της υπάρχουν πολλές πραγματωμένες και φημισμένες Δασκάλες. Σε ηλικία δύο ετών, η Ρίνποτσε αναγνωρίστηκε από την Αγιότητά Του τον 16ο Κάρμαπα σαν την επαναγέννηση της Μεγάλης Ντακίνι του Τσούρπου, της Κάντρο Όργκυεν Τσόμο, που ήταν μία από τις πιο γνωστές Δασκάλες της εποχής της. Έτσι η τωρινή Κάντρο Ρίνποτσε είναι κάτοχος και των δύο παραδόσεων, Νυίνγκμα και Κάγκιου.
Η Κάντρο Ρίνποτσε μελέτησε με πολλούς σοφούς Δασκάλους και έλαβε πολλές μεταδόσεις, τόσο από την παράδοση των Νυίνγκμα όσο και από την παράδοση των Κάγκιου. Εκτός από την μελέτη κοντά σε διάφορους Κένπο, η Ρίνποτσε έλαβε διδασκαλίες και μεταδόσεις από μερικούς από τους πιο πραγματωμένους Δασκάλους της εποχής μας, όπως από την Αγιότητά Του τον Δαλάϊ Λάμα, την Αγιότητά Του τον Μιντρολλίνγκ Τρίτσεν, την Αγιότητά Του τον Ντίλγκο Κυέντσε Ρίνποτσε, την Εξοχότητά Του τον Τρούλσικ Ρίνποτσε, την Εξοχότητά Του τον Τένγκα Ρίνποτσε, την Εξοχότητά Του τον Τσέτρουλ Ρίνποτσε και την Εξοχότητά Του τον Τούλκου Όργκυεν Ρίνποτσε.
Η Ρίνποτσε διδάσκει στη Δύση από το 1990 και έχει πλατειά δραστηριότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, διδάσκοντας σύμφωνα με τις σχολές Νυίνγκμα και Κάγκιου. Έχει ιδρύσει και καθοδηγεί το ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΣΑΜΤΕΝ ΤΣΕ που λειτουργεί σαν γυναικείο μοναστήρι και σαν κέντρο απομόνωσης τόσο για τις μοναχές όσο και για δυτικούς ασκητές και ασκήτριες. Οι προσπάθειες της Ρίνποτσε, σε σχέση με το ΣΑΜΤΕΝ ΤΣΕ, κατευθύνονται στην εκπλήρωση του οράματός της να παρέχει έναν τόπο μελέτης και ασκητικής απομόνωσης, τόσο για μοναχές όσο και για λαϊκούς ασκητές, καθώς επίσης και την ίδρυση μιας πνευματικής κοινότητας για μοναχές και λαϊκούς ασκητές, με μαθητές από Ανατολή και Δύση να ζουν μαζί.
Η Ρίνποτσε επίσης, εκτός απ’ το ότι είναι πολύ δραστήρια στο μοναστήρι του Μιντρολλίνγκ στην Ινδία,είναι υπεύθυνη για διάφορες φιλανθρωπικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες όπως για την υγειονομική περίθαλψη και τη μόρφωση, τη φροντίδα των λεπρών, το σπίτι για κακοποιημένες γυναίκες και το περιοδικό Dharmashri.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΤΑΚΙΝΙ ΤΟΥ ΤΣΟΥΡΠΟΥ, ΚΑΝΤΡΟ ΟΡΓΚΥΕΝ ΤΣΟΜΟ
Η Αγιότητά του ο 15ος Κάρμαπα, Κάκιαπ Ντόρτζε, είχε προφητικά όνειρα όπου του ειπώθηκε πως για να παρατείνει τη ζωή του, χρειαζόταν σαν σύντροφο μία προβολή της Γιογκίνι Γιέσε Τσόγκυαλ. Η προβολή που προφητεύτηκε στα όνειρά του ήταν η Όργκυεν Τσόμο, που είχε γεννηθεί σε μια οικογένεια που ζούσε κοντά στο Τσούρπου. Όταν βρέθηκε, ήταν δεκάξι χρονών. Ήταν προικισμένη με αυθόρμητη πραγμάτωση και έκανε την άσκηση κάθαρσης Ντόρτζε Νάμπαρ Τζόμα για τον Κάρμαπα επειδή τότε ήταν πολύ άρρωστος. Κάθε μέρα επαναλάμβανε την άσκηση αυτή και έτσι κατόρθωσε να παρατείνει τη ζωή του Κάρμαπα για εννιά χρόνια. Όταν η Αγιότητά του απεβίωσε η Όργκυεν Τσόμο έζησε σ’ ένα κέντρο απομόνωσης στο Τσούρπου, κάνοντας πολλές ασκητικές απομονώσεις και καθοδηγώντας άλλους στο δρόμο της απελευθέρωσης, έτσι έγινε γνωστή ως η Μεγάλη Κάντρο του Τσούρπου. Όταν η Όργκυεν Τσόμο επρόκειτο να αποδημήσει, οι μοναχές που ήταν μαζί της, της ζήτησαν να γεννηθεί ξανά και εκείνη εξήγησε πως θα ξαναγεννιόταν στο Ζανγκτόκ Παλρί και θα συναντιόντουσαν πάλι εκεί.
Η Κάντρο Τσέρινγκ Πάλντρον, προικισμένη με τη γενεαλογία της Γιέσε Τσόγκυαλ, γεννήθηκε στο μοναστήρι Ζανγκτόκ Παλρί στην Καλιμπόνγκ, τη χρονιά του πύρινου προβάτου (1967) ως η μεγαλύτερη κόρη της Αγιότητας του Μιντρολλίνγκ Τρίτσεν Ρίνποτσε.
Σε ηλικία ενός έτους η Κάντρο Τσέρινγκ Πάλντρον εκδήλωσε πολλά ευοίωνα σημάδια και ο 16ος Κάρμαπα Ρίγκπε Ντόρτζε την αναγνώρισε σαν την επαναγέννηση της Μεγάλης Κάντρο του Τσούρπου. Όταν ήταν τριών ετών έγινε η επίσημη ανακοίνωση και αργότερα ενθρονίστηκε.
Η Κάντρο Τσέρινγκ Πάλντρον, γνωστή σαν Κάντρο Ρίνποτσε, αναγνωρίστηκε επίσης από την Αγιότητά του τον Ντίλγκο Κυέντσε Ρίνποτσε, που έγινε και ένας από τους πιο σημαντικούς της Δασκάλους.