Έχει υπάρξει μία ακόμα σημαντική διαδοχή μέσα στη γενεαλογία του Μιντρολλίνγκ, εκτός από τη διαδοχή των κατόχων του θρόνου, που είναι οι Τρίτσεν, και τη διαδοχή των κατόχων των βινάγια, που είναι οι Κέντσεν. Είναι η διαδοχή των Τζέτσουνμα, στη ροή της οποίας εμφανίζονται μερικές από τις πιο αξιόλογες μορφές του Μιντρολλίνγκ. Είναι η διαδοχή πολλών εξαιρετικών γυναικών Δασκάλων που είναι γνωστές σαν Τζέτσουνμα -κόρες μερικών από τους Μιντρολλίνγκ Τρίτσεν στο πέρασμα των χρόνων. Ξεκινώντας από την Τζέτσουν Μίνγκυουρ Πάλντρον, την κόρη του Τσόγκυαλ Τέρντακ Λίνγκπα -ιδρυτή της παράδοσης του Μιντρολλίνγκ, μέχρι και την Τζέτσουν Τσέρινγκ Πάλντρον, την κόρη του σημερινού Μιντρολλίνγκ Τρίτσεν, το Μιντρολλίνγκ διατηρεί μια παράδοση γυναικών Δασκάλων.
Ο Τέρντακ Λίνγκπα τόνισε την ανάγκη της μόρφωσης των γυναικών -και σαν ασκήτριες και σαν δασκάλες. Καθοδήγησε τους διαδόχους του στο να διατηρήσουν την πολύτιμη παράδοση που ο ίδιος έδωσε παραδειγματικά, με το να ενδυναμώσει και να διδάξει την κόρη του μαζί με τους δύο γιους του. Η έμπνευσή του συνεχίστηκε και πολλές γυναίκες εμπνεύστηκαν στο να ασκηθούν και να διδάξουν μέσα στην γενεαλογία.
Πολλές Μεγάλες Δασκάλες έζησαν, ασκήθηκαν και δίδαξαν μέσα στη γενεαλογία του Μιντρολίνγκ. Αυτό έγινε κυρίως στο Σάμτεν Τσε, που είναι το όνομα του γυναικείου μοναστηριού του Μιντρολλίνγκ. Δυστυχώς, λόγω έλλειψης γραπτών αρχείων, πολλές ημερομηνίες και σημαντικές πληροφορίες λείπουν. Παρόλα αυτά, ελπίζουμε ότι μοιραζόμενοι αυτή την ιστορία, θα συνεχίσει να εμπνέει και να ενθαρρύνει όλους τους ασκητές. Ακολουθεί η ιστορία μερικών από τις πιο εξέχουσες Δασκάλες:
ΤΖΕΤΣΟΥΝ ΜΙΝΓΚΙΟΥΡ ΠΑΛΝΤΡΟΝ
Η Τζέτσουν Μίνγκιουρ Πάλντρον γεννήθηκε το 1699 την χρονιά του Γήινου Λαγού σαν κόρη του Τσόγκυαλ Τέρντακ Λίνγκπα και της συντρόφου του, Πούντσοκ Πάλντρον. Μέχρι τα δεκατρία της χρόνια έλαβε εκτενείς οδηγίες και διδασκαλίες από τον πατέρα της και ολοκλήρωσε πολλές ασκήσεις. Στα δεκατέσσερα της έλαβε ολόκληρη την μετάδοση του ΤουκΤζε Τσένπο ΝτεΣεκ ΚουνΝτου από τον Λότσεν Νταρμασρί και έγινε αυθεντία στις ασκήσεις των Τσα-Λουνγκ και Τίγκλε.
Η Τζέτσουν Μίνγκιουρ Πάλντρον έλαβε επίσης πολλές βαθιές διδασκαλίες και οδηγίες και από άλλους μεγάλους Δασκάλους του καιρού της, όπως από τους Κάτοκ Ρίκτζιν Σάμπντρουνγκ Γκιούρμε Σένπεν Ουάνγκπο, Σένυεν Όγκυεν Ράμπτεν, Σότον Τούτοπ Νάμγκυαλ, Ντούλτζιν Κούνγκα Λόντρο και Λόπον Σόναμ Λόντρο Γκυάλτσεν. Έτσι, ολοκλήρωσε ασκήσεις και της παλιάς και της νέας παράδοσης.
Το 1714 ο Τσόγκυαλ Τέρνταγκ Λίνγκπα πέρασε σε Παρανιρβάνα. Το 1717 οι Μογγόλοι Τζίνγκαρ εισέβαλαν στο Θιβέτ και άρχισαν να καταστρέφουν μοναστήρια. Όντας στο Κεντρικό Θιβέτ, το Μιντρολλίνγκ ήταν ένας εύκολος στόχος, τόσο αυτής όσο και άλλων εισβολών. Οι Μογγόλοι κατέστρεψαν το μοναστήρι και σκότωσαν τον Λότσεν Νταρμασρί και τον Πέμα Γκιούρμε Γκυάτσο, τον μεγαλύτερο γιο του Τέρνταγκ Λίνγκπα. Ο νεώτερος γιος, Γκυάλσαι Ντρίντσεν Ρίντσεν Νάμγκυαλ, κατάφερε να καταφύγει στο Καμ με τη βοήθεια της οικογένειας του Κότσεν Ρίνποτσε. Η Τζέτσουν Μίνγκιουρ Πάλντρον κατέφυγε στο Σικίμ όπου έζησε και δίδαξε για δύο χρόνια γυρίζοντας τον τροχό του Ντάρμα για πολλά τυχερά όντα, θεμελιώνοντας σταθερά το Ντάρμα στο Σικίμ. Η Μίνγκιουρ Πάλντρον ίδρυσε εκεί επίσης το μοναστήρι Πέμα Γιάνγκτσε.
Αφού έφυγαν οι Μογγόλοι από το Θιβέτ, η Τζέτσουν Μίνγκιουρ Πάλντρον, που τότε ήταν είκοσι ετών και ο νεώτερος αδερφός της Ντρίντσεν Ρίντσεν Νάμγκυαλ, γύρισαν στο Μιντρολλίνγκ. Το βρήκαν ρημαγμένο. Μαζί, με κουράγιο και ακούραστες προσπάθειες, ξανάχτισαν το μοναστήρι και επανεγκαθίδρυσαν τη Σάνγκα, κάνοντας το Μιντρολλίνγκ, για άλλη μια φορά, κέντρο μάθησης και μετάδοσης του Ντάρμα.
Σε ηλικία τριάντα τριών ετών, η Τζέτσουν Μίνγκιουρ Πάλντρον έδωσε τις ενδυναμώσεις, τις προφορικές οδηγίες και τις εξηγήσεις από τα Άπαντα του Τσόγκυαλ Τέρνταγκ Λίνγκπα και το ΝυίνγκΤιγκ ΓιάπΖι σε πάνω από 270 μαθητές, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση αυτών των πολύτιμων μεταδόσεων. Η Τζέτσουν Μίνγκιουρ Πάλντρον ίδρυσε επίσης το Σάμτεν Τσε, ένα γυναικείο μοναστήρι σε κοντινή απόσταση από το μοναστήρι του Μιντρολλίνγκ. Εκεί πέρασε και το υπόλοιπο της ζωής της, ασκώντας, διδάσκοντας και συνθέτοντας πολλά πολύτιμα κείμενα και εμπνέοντας πολλούς να ακολουθήσουν το μονοπάτι του οποίου ήταν το ζωντανό παράδειγμα.
Η Τζέτσουν Μίνγκιουρ Πάλντρον πέρασε σε Παρανιρβάνα στην ηλικία των εβδομήντα, το 1769. Η ζωή αυτής της Μεγάλης Δασκάλας είναι έμπνευση για όλους τους ασκητές, ιδιαίτερα τις γυναίκες, για να ασκήσουν και να πραγματώσουν το καθαρό Ντάρμα για χάρη όλων των αισθανόμενων υπάρξεων.
ΤΖΕΤΣΟΥΝ ΤΡΙΝΛΕΪ ΤΣΟΕΝΤΡΟΝ
Η Τζέτσουν Τρίνλεϊ Τσοέντρον γεννήθηκε σαν κόρη του Τρι Τρίνλεϊ Νάμγκυαλ. Ως μοναχή, έλαβε όλες τις βαθιές οδηγίες από τους κατόχους της γενεαλογίας του Μιντρολλίνγκ και από πολλούς μεγάλους Δασκάλους εκείνης της περιόδου.
Η Τζέτσουν Τρίνλεϊ Τσοέντρον δίδαξε ευρέως, συνεισφέροντας σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της γενεαλογίας του Τζοκτσέν, ιδιαίτερα των μεταδόσεων Σεμντέ και Λονγκντέ. Η Τζέτσουν Τρίνλεϊ Τσοέντρον ήταν μία από τους κύριους Δασκάλους του Μεγάλου Τζάμυανγκ Κυέντσε Ουάνγκπο.
ΤΖΕΤΣΟΥΝ ΤΣΕΟΥΑΝΓΚ ΛΑΜΟ

Η Τζέτσουν Τσέουανγκ Λάμο γεννήθηκε σαν κόρη του Τρίτσαπ Πέμα Ουάνγκτσεν και ήταν θεία του τωρινού Μιντρολλίνγκ Τρίτσεν. Ο ριζικός Δάσκαλος της Τζέτσουν Τσέουανγκ Λάμο ήταν ο Τζάμπαλ Ντέουέϊ Νυίμα από τον οποίο πήρε την ορκωμοσία και έλαβε τις υψηλότερες πνευματικές οδηγίες. Η Τζέτσουνμα έλαβε επίσης βαθιές οδηγίες και διδασκαλίες από τον Κέντσεν Κυέντσε Νόρμπου και τον Τσούνγκ Ρίνποτσε. Μετά την Πολιτιστική Επανάσταση, η Τζέτσουνμα έζησε με τον Τσούνγκ Ρίνποτσε μέχρι το τέλος της ζωής του το 1979. Το 1982, η Τζέτσουνμα άφησε το Θιβέτ για το Μιντρολλίνγκ στην Ινδία, μαζί με την νεώτερη αδερφή της, Τζέτσουν Ντέτσεν Ουάνγκμο και τον μικρανεψιό της, Κέντσεν Κένραμπ Γκυάτσο, τον τωρινό Μίνλινγκ Κέντσεν.
Στο Μιντρολλίνγκ στην Ινδία, η Τζέτσουνμα έζησε και ασκήθηκε, εμπνέοντας πολλούς να ακολουθήσουν το αληθινό μονοπάτι της άσκησης. Έδωσε το παράδειγμα της ζωής μιας ιδανικής ασκήτριας με τον απλό τρόπο ζωής της και την αφοσίωση στην άσκηση του Ντάρμα.
Η Τζέτσουν Τσέουανγκ Λάμο απεβίωσε στις 16 Ιουνίου του 1995 και παράμεινε σε σαμάντι για τρεις ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών, πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο ήρθαν να αποδώσουν τιμή σε αυτή τη μεγάλη Δασκάλα και να λάβουν τις ευλογίες της. Έτσι, ακόμα και η Παρανιρβάνα της Τζέτσουνμα έγινε παράδειγμα και έμπνευση για όλους τους ασκητές και ιδιαίτερα για τους μοναχούς, τις μοναχές και την κοινότητα των λαϊκών του Μιντρολλίνγκ, ώστε να ασκήσουν το αληθινό Ντάρμα και να ζήσουν μια απλή ζωή.
ΤΖΕΤΣΟΥΝ ΤΣΕΡΙΝΓΚ ΠΑΛΝΤΡΟΝ
Η Τζέτσουν Τσέρινγκ Πάλντρον, η Σεβαστή Κάντρο Ρίνποτσε όπως είναι γνωστή παντού σήμερα, είναι η μεγαλύτερη κόρη του τωρινού Μιντρολλίνγκ Τρίτσεν Ρίνποτσε.